Клипът с преподавателите "Морал на градус/Teach & Drink" бе заснет от Ранобудните студенти миналата седмица.
Стана ясно, че преподавателите празнували рожден ден на проф. Драганов и новородено дете.

По-рано днес Деканският съвет на Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" предложи Ректорското ръководство да накаже със "забележка" преподавателите.

На извънредно заседание следобед Ректорският съвет се запознал с обясненията на Драганов и Рабаджиев и с документацията, представена от декана на Историческия факултет.

"С действията си на 26 и 27 ноември проф. дин Драгомир Драганов и проф. д-р Костадин Рабаджиев са нарушили Закона за висше образование, Правилника за устройството и дейността на СУ, Правилника за вътрешния трудов ред и заповед на Ректора и особено задължението да се отнасят с уважение към честта и достойнството на студентите и да спазват академичната етика на територията на университета", реши съветът.

От решението става ясно, че с действията си са уронили доброто име на СУ и ще им бъде наложено дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“.

Преди това Деканският съвет на Историческия факултет излезе със становище, че провинението им е преекспонирано в публичното пространство, а преподавателите нямат предишни наказания:

„Като отчитаме характера на провинението, но съобразявайки се с начина на неговото преекспониране в публичното пространство и обстоятелството, че двамата преподаватели нямат налагани  административни наказания, предлагаме на Ректорското ръководство да бъдат наказани в съответствие с Правилника на СУ със „Забележка" (чл. 128 от ПУД на СУ)".

Според деканата повдигнатият от авторите на видеоклипа въпрос за т.нар. режим на окупация поставял логично проблема за неговата същност и срок.

Затова Деканският съвет предложи на Ректорското ръководство да се проведе общоуниверситетско допитване за продължаването на окупацията в СУ.
От 24 ноември окупация има единствено в аула "Максима".

Ректорското ръководство вече порица окупаторите, които нарушават правилника на университета.